BlogKültürYaşam

Tunus Hakkında Çarpıcı Bilgiler

TUNUS

1- Halkı % 100 müslümandır.

2- Cumhurbaşkanını halk, başbakanı parlemento seçiyor.

3- Nüfusu 9 milyon. Ülkede 35 üniversite, 80 kolej var. Her branşta eğitim veriyorlar. İlkokul birinci sınıftan, master veya doktoraya kadar tüm eğitim ücretsiz.

4- Aile planlaması yasası, 1956 yılında hazırlanmış. Bu yasa gereğince her aile 3’ten fazla çocuk yapamıyor.

5- Resmi nikah, tek geçerli aile sistemi. İmam nikahlı ikinci eş yasalarla yasaklanmış.

6- Ülke, çevre değerlerini kabul ettiğinden her yer tertemiz. Çünkü çevreyi kirletenler hapis cezası ile cezalandırılıyor.

7- 800 gr ekmeğin fiyatı 30 kuruş, Bir kg dana bifteği 13 TL.

8- Bu ziraat ülkesinin ihracat malları zeytinyağı, tahıllar, portakal, limon, ton balığı.

9- İthalat çok yüksek vergilere tabi.

10- Türban, resmi daireler ve eğitim kurumlarında yasak, ancak sosyal yaşamda serbest.

11- Yılda bir kez ağaç festivali düzenleniyor. Festival sırasında herkes bir ağaç dikiyor.

12- Yılda bir kez dağa tırmanma festivali düzenleniyor. Her ülkeden bu ülkedeki boynuz dağına tırmanmak için turistler akın ediyor.

13- Ülkede 60 milyon zeytin, 3.5 milyon portakal ve 800 bin adet limon ağacı var.

14- Din ve devlet işleri tamamen birbirinden ayrı. Tam bir laiklik abidesi.

15- Başkentin ana caddesinde, kocaman bir posterde, bir kadın polisin, 3 çocuklu bir hanımı trafikte yönlendirişi resmedilmiş.

16- Bu posterin altında şöyle yazıyor: ”Ülkemizdeki iş kadınları, sokak düzenimizi sağlamakta baş etkendir.”

17- Her öğrencinin birinci lisanı Arapça, ikinci lisanı Fransızca. Bunun haricinde, isteyenlere 5 yıl İngilizce eğitimi veriliyor.

18- Ülkenin dış borç gibi bir derdi yok.

19- Her taraf çiçek, çimen ve ağaçlarla süslenmiş. Bunları koparan, yolan, sertifikasız ağaç kesen herkese hapis cezası veriliyor.

20- Sokaklarda gezen bir tek başıboş kedi veya köpek yok.

21- Bir şoförün aylığı 400 dolar. Bunun dörtte ya da beşte birini kiraya veriyor. Kalanı ile kimseye muhtaç olmadan yaşayabiliyor ve para biriktirebiliyor.

22- Emeklilik yaşı 60 olarak belirlenmiş. Her vatandaş vergisini vermekle gurur duyuyor.

23- Elli – altmış bin kişilik üstü kapalı futbol stadyumları var.

24- Devlette hortumculuk şimdiye kadar hiç duyulmamış ve görülmemiş.

25- İthalattan çok, yerli üretime önem veriliyor.

26- Kentlerdeki duvarlarda, sanatçıların yaptığı, bizde bazı çevrelerin ”müstehcen” bulma ihtimali olan kadın resimleri yer alıyor.

27- Art deko tarzı süslü mimariyi yansıtan eski binalar çok iyi korunmuş durumda.

28- Siyasette 4 parti var. Bu yıl yapılacak başkanlık seçimine 2 aday katılacak. Hükümette 24 bakan var.

29- Halk sürekli çalışıyor ve üretiyor. Lüks ve ihtiras peşinde olan yok. Kazanç ”eşitlikçi” bir biçimde paylaşılıyor. Bu, yaşamlarından belli oluyor.

30- Bu ülkede ezan okunurken mutlaka durup dinlersiniz. Zira, hiçbir minarede sonuna kadar açılmış, yarısı da patlak hoparlörler yoktur. Müezzin şerefeye kadar zahmet edip çıkar ve oradan okur. Ve gerçekten çok güzel okur, herkes de onu dinler.

31-Kadınlar yasalar önünde gerçekten birinci sınıf vatandaştır. Mirasta kız çocukları daha önde tutulur. Kadın istemediği sürece boşanmak çok zordur. Veee en çarpıcı fark da şudur: Bir kadına arabınızla çarpıp yaralarsanız, alacağınız ceza, erkeği yaraladığınız zaman alacağınız cezadan yaklaşık %50 daha fazladır.

32-Çöldeki bedevi bile ana dili gibi bir yabancı dil konuşur.

33-Kanun ve kurallara uyulur. Çölde LandRover’la turistleri safariye götüren şoför, dümdüz ve kaymak gibi bir asfalt yolda günlerce, saatte 60 km. hızın üstüne çıkmayarak beni deli etmişti. 34- Ne tarihi dokuları, ne de cennet gibi bir doğaları var. Aslında, yılan, akrep ve çölden başka hiçbir şeyleri yok. Ama Şubat’ta da Mayıs’ta da, Eylül’de de, Kasım’da da, her taraf turistle doludur.

35-Etrafta bir tane bile maganda göremezsiniz. 36-Zeytin ağacı ve zeytin üretimi neredeyse bizim kadardır. 37-Ülke büyüklüğü bizimkinin BEŞTE BİRİ. Nüfus da yaklaşık SEKİZDE BİRİ kadardır!!!

Tunus’un Tarihi Detayları

Tunus’un tarihi oldukça zengin ve çeşitli olayları içermektedir. İşte Tunus’un tarihindeki bazı önemli dönemler ve olaylar:

1. Kartaca İmparatorluğu

Tunus’un antik tarihi, Kartaca’nın varlığıyla başlar. Kartaca, Fenikeliler tarafından kurulmuş ve Roma İmparatorluğu’nun güçlü bir rakibi olmuştur. Pön Savaşları, Kartaca’nın Roma tarafından ele geçirilmesiyle sona erdi.

2. Roma İmparatorluğu Dönemi

M.Ö. 146’da Roma, Kartaca’yı yıkarak bölgeyi Roma İmparatorluğu’nun bir parçası haline getirdi. Tunus, Roma İmparatorluğu’nun bir eyaleti oldu ve bu dönemde birçok Roma yapıları inşa edildi.

3. Vandallar ve Bizans İmparatorluğu

Roma İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra, Vandal Krallığı Tunus’u ele geçirdi. Ancak, Bizans İmparatorluğu daha sonra bölgeyi kontrol etti.

4. Arap İslam Dönemi

  1. yüzyılda Araplar, İslam’ı Tunus’a getirdiler. Bu dönemde Tunus, İslam medeniyeti ve kültürü ile yoğruldu. Arap-İslam mimarisi ve sanatı, bu dönemde önemli bir gelişme gösterdi.

5. Osmanlı Egemenliği

  1. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu, Tunus’u kontrol altına aldı. Osmanlı yönetimi altında Tunus, kara ve deniz ticareti için önemli bir merkez haline geldi.

6. Fransız Sömürge Dönemi

  1. yüzyılın sonlarına doğru, Fransızlar Tunus’u sömürgeleştirdi. Bu dönemde Tunus, ekonomik olarak sömürüldü ve sosyal değişimlere maruz kaldı. 1956’da ise Tunus bağımsızlığını ilan etti.

Manolya

Ben Manolya. Hakkımda bişiler yazmak istemiyorum, zira bişiler öğrenmek isteyenler hakkımda sayfasına bakabilirler efenim..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu